Toile de Jouy stof: de tijdloze, klassieke en zo moderne Franse stof!

Kleine breedte, grote breedte, traditionele patronen en moderne patronen, ontdek onze collectie Toiles de Jouy-stoffen!

Al meer dan 150 jaar is de toile de Jouy een van de pijlers van decoratieve kunst. We hebben het overal gezien: in kleding of meubels in huis, in hotels of zelfs in de paleizen van de Republiek. Kortom, ze is overal en het is tijd om wat tijd voor haar te nemen. Ontdek onze collectie!

Dus, wat is het toile de Jouy?

De toile de Jouy is gemaakt in de 18e eeuw. Het is de textielindustrieel Christophe-Philippe Oberkampf die aan de oorsprong ligt, oprichter van de koninklijke fabriek van bedrukte stoffen van Jouy-en-Josas. Toile de Jouy, Jouy en Josas, begrijp je, de cirkel is rond en je weet waarom de toile de Jouy toile de Jouy wordt genoemd 🙂

Christophe-Philippe Oberkampf, maker van de toile de Jouy.  © DR

De productie van toile de Jouy begon in de jaren 1760, net na de opening van de Royal Manufacture of bedrukt canvas in Jouy. Het is dan ook aan Christophe-Philippe Oberkampf dat we de toile de Jouy te danken hebben, evenals de mechanisatie van de stofproductie. Inderdaad, zijn neef Samuel Widmer vindt de machine uit voor het graveren van de koperen cilinders, die zal worden gebruikt om het patroon op het canvas af te drukken. Het is deze uitvinding die doorslaggevend zal zijn voor het succes van de toile de Jouy. Oberkampf begint dan met rode patronen en dan blauw.

Meestal, en bij zijn oorsprong, is de toile de Jouy gemaakt van katoen, ecru of gebroken wit, waarop we motieven uit het dagelijks leven komen afdrukken, monochrome pastorale taferelen uit die tijd. Sinds de toile de Jouy is geëvolueerd met verschillende geïllustreerde scènes, maar het zijn inderdaad de patronen van de jaren 1700/1800 die we het vaakst vinden.

Tegenwoordig zijn er veel motieven zichtbaar in Jouy, maar deze traditionele scènes komen het meest voor. Wist je trouwens dat er een brutale toile de Jouy is? Het is verkrijgbaar bij de wallpaper-editor Pascale Risbourg. Het is dus een behang en geen stof. Maar hier kunnen we de impact zien van de toile de Jouy op creatie en creativiteit. Geen limiet, en we vinden het leuk. Bij Papi’s zullen we ook Jouy-schilderijen ontdekken zonder een bepaalde scène, alleen geïllustreerd met bloemen. We zullen daarom spreken van « indianneries ».

De klassieke toile de Jouy-scène. © Tissus Papi

Vaak rood maar ook blauw, de toile de Jouy is in de mode

Jaar na jaar, van verzameling tot verzameling, maakt de toile de Jouy een comeback, verbergt zichzelf, komt terug om te verdwijnen, maar merkwaardig genoeg is hij er nog steeds. Want ja, de toile de Jouy is een tijdloze, tijdloze, klassieke stof. Als je van toile de Jouy houdt, ben je laat of vroeg, maar dit canvas is zo tijdloos dat je er altijd van op de hoogte bent. La Jouy heeft het geluk een tijdloze te zijn. Elk groot merk, elke uitgever, elke fabrikant heeft zijn toile de jouy en dat konden we niet missen.

Blauwe achtergrond en grijs patroon, wanneer de toile de Jouy verandert, evolueert en moderniseert. © Tissus Papi

Wat te doen met de toile de Jouy?

Met de toile de Jouy zijn vele toepassingen mogelijk. We zullen allereerst denken aan de meubels, waarvoor we dikke stoffen kunnen gebruiken. Gordijnen, fauteuils, kussens, voetenbankjes. Het « basis » toile de Jouy is inderdaad een goed katoenen canvas, een bachette: het zal daarom zeer resistent zijn en eenmaal gekoppeld aan een prachtig natuurlijk of blauw gekleurd linnen gemaakt in Frankrijk, zal het resultaat perfect zijn.

Met dunnere stoffen is de kleding perfect, net als de creatieve hobby. Een klein topje in klassiek toile de jouy zorgt voor een chique en gedistingeerd effect. Een modern toile de jouy-patroon zal je trendy maken. Aan ieder zijn keuze, aan zijn eigen stijl, de toile de Jouy past zich altijd aan jou aan.

Klassiek maar zeer modern

De pastorale scène is het meest gebruikelijke motief dat te zien is op de toile de Jouy, maar in het hart van onze collectie vind je andere motieven, andere illustraties. Ik denk vooral aan de tropische toile de Jouy, waar je een heel savannelandschap kunt vinden, met giraffen, apen, papegaaien, in een weelderige bosrijke omgeving.

toile de jouy moderne tropical
Onze toile de Jouy speelt de kaart van de trend! © Tissus Papi

Als je op zoek bent naar nieuwe DIY-ervaringen met toile de Jouy, raden we dit artikel van Marie-Claire aan. Daar kunnen we een lampenkap maken, een toile de jouy borduren, een toile de jouy muurvoet maken of zelfs gekleurde bedrukte en gestikte servetten maken, op een toile de jouy basis!

Mooie dag,
Jean Charles

De toile de jouy en kleding, chic!  © DR
Christophe-Philippe Oberkampf, maker van de toile de Jouy © DR
Een tijdloze klassieker in interieurontwerp, de toile de Jouy is niet te missen. © DR
Wanneer Armor-Lux een zeiltop en Toile de Jouy combineert, fantastisch! © Armor Lux
Het toile de Jouy is Frans, maar de hele wereld heeft het in beslag genomen. Hier een van onze stoffen, gemaakt in de Verenigde Staten. © Tissus Papi